Publicerad 14 december 2023
Nyhet

SKR och Kommunal i samtal om äldreomsorgen

Heltidsarbete som norm, brett införd välfärdsteknik och ökade möjligheter till kompetensutveckling. Det är förslag på åtgärder som SKR tar med sig till äldreomsorgssamtalet med Kommunal.

Foto

Fackförbundet Kommunal har bjudit in SKR och andra aktörer inom äldreomsorgen för att diskutera lösningar på de utmaningar som svensk äldreomsorg står inför. Mötet sker nu på måndag, 18 december.

– Vi välkomnar Kommunals initiativ och ser fram emot konstruktiva samtal om äldreomsorgen. Vi har flera viktiga punkter att diskutera, exempelvis hur vi möter arbetskraftsbristen och utvecklar arbetssätten inom äldreomsorgen, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.

En central slutsats som SKR kommer att framhålla i samtalen är att den kompetensförsörjningsutmaning som äldreomsorgen står inför inte går att lösa enbart med rekrytering eller tillförsel av nya resurser. Att behålla och rekrytera personal är förstås viktigt, men det krävs också andra åtgärder, som till exempel ett förebyggande arbetsmiljöarbete, utbildningsinsatser – och att fler får möjlighet att jobba heltid, och att arbetssätten ställs om.

– SKR och facken har genomfört flera åtgärder som främjar kompetensförsörjningen och förbättrar villkoren under de senaste åren, som ett nytt pensionsavtal där undersköterskor får runt 1 000 kronor mer i plånboken samt ökad möjlighet att studera och kompetensutveckla sig. Utöver det pågår arbetet med att införa heltid som norm vilket har lett till 77 000 fler heltidsarbetande på bara några år. Vi är fortsatt intresserade av åtgärder som ger ännu fler anställda chansen att gå från deltidsarbete till heltidsarbete, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

– Svensk äldreomsorg är i grunden bra, men det finns utmaningar inte minst som följer med den stora demografiska förändring som pågår. Därför behöver vi ställa om. Det kommer inte att bli enkelt, men rätt gjort kommer det att innebära både en bättre omsorg för de äldre och en bättre arbetssituation för medarbetarna. Förhoppningsvis delar Kommunal vår utgångspunkt, säger Sabina Joyau, äldreomsorgssamordnare på SKR.

Välfärdstekniska innovationer sparar tid

Centralt för det arbetssättskifte som SKR kommer att lyfta är ett större omfamnande av digitaliseringen och ett utökat användande av välfärdsteknik.

– Här finns administration att automatisera och medarbetares tid att spara. Välfärdsteknik har potential att väsentligt förenkla och förbättra både för de som arbetar inom äldreomsorgen och de äldre som tar del av tjänsterna. Därför tar vi med oss till bordet att vi måste arbeta digitalt först, säger Sabina Joyau.

Ett exempel är läkemedelsautomater, som används med framgång i bland annat Kramfors kommun. Där har de bidragit till förändrad schemaläggning och minskad upplevelse av stress hos personalen. Samtidigt har det lett till nöjdare och mer självständiga äldre som inte längre behöver vänta på att försenad personal ska komma och ge dem medicin – utan det kan de ordna själva med sin läkemedelsautomat.

Läs vidare

Sakkunnig

Sabina Joyau
Samordnare äldreomsorg

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.