5 september 2024 kl. 13.00-15.30

Reviderad TEN-T – introduktion och översikt för kommuner och regioner

Vid seminariet får du lära dig mer om den reviderade förordningen för det transeuropeiska transportnätverk (TEN-T). Du får ta del av hur kommuner och regioner arbetar utifrån ett europeiskt perspektiv inom transportinfrastrukturplaneringen.

Anmäl dig

Innehåll

SKR bjuder in till ett seminarium med anledning av den reviderade förordningen för det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T). Förordningen pekar ut EU:s viktigaste transportstråk och fastställer teknisk standard för det transportnät som omfattas. Lär dig mer om lagstiftningen och ta del av hur kommuner och regioner arbetar utifrån ett europeiskt perspektiv inom planeringen av transportinfrastruktur.

Efter flera års arbete med att revidera förordningen är den nya nu på plats. Bland annat finns det nu i Sverige ytterligare sträckningar inom transportkorridoren Skandinavien-Medelhavet och i Sverige går vi från 3 till 18 urbana knutpunkter.

Vad innebär detta och andra delar av förordningen för kommuner och regioner? Hur har kommuner och regioner planerat så här långt inför det kommande arbetet? Vid seminariet får du ta del av exempel från och samtal om detta med ett antal av SKR:s medlemmar.

Målgrupp

Infrastrukturstrateger, trafikplanerare, samhällsplanerare och förtroendevalda inom såväl regioner som kommuner och andra aktörer.

Praktisk information

Sändningen spelas in och kommer att finnas tillgänglig i två veckor från sändningsdatumet för anmälda deltagare.

Program

Inledning

Planering av transportinfrastruktur ur ett EU-perspektiv. Det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) och hur olika aktörer arbetar med transportpolitiska frågor, med betoning på kommuner och regioner.
Medverkande: Christoffer von Bothmer, SKR, och Ebba Bjerkander, Central Sweden

TEN-T och en förändrad omvärld

En ny förordning för TEN-T har kommit på plats i ett nytt geopolitisk sammanhang.
Medverkande: Siamak Jalali, regeringskansliet

Norra Sverige på EU-kartan, ett långsiktigt påverkansarbete

Norra Sverige har genom ett långsiktigt påverkansarbetet ändrats EU:s transportkarta. Ta del av tankar utifrån tidigare arbete och framåt om förpliktelser och möjligheter med den ny förordningen.
Medverkande: Ulrika Nilsson, Region Norrbotten

Att ta hem EU-medel, fonden för ett sammanlänkat Europa

En viktig finansieringskälla för åtgärder med koppling till TEN-T är fonden för ett sammanlänkat Europa, även benämnt CEF (Connecting Europe Facility). Ta del av tankar och erfarenheter av att arbeta med EU-finansiering kopplat till TEN-T.
Uppdateras längre fram med namn på medverkande.

Panelsamtal och frågestund

Paus

Urbana knutpunkter, Göteborgs stad - erfarenheter och tankar framåt

Göteborgs stad var redan i den tidigare förordningen från 2010 en urban knutpunkt. Ta del av deras erfarenheter och tankar från tidigare och tankar inför kommande arbete.
Medverkande: Emma Josefsson, Göteborgs stad

Urbana knutpunkter, Västerås stad - en av 15 nya på kartan

Västerås är en av de nya urbana knutpunkterna. Från att tidigare funnit med längs det övergripande nätet aktualiseras EU-frågor än mer i vardagen. Ta del av hur Västerås stad tänker utifrån nya förutsättningar, möjligheter och förpliktelser.
Medverkande: Karin Widén, Västerås stad

Urbana knutpunkter, INAB inom Umeå kommun - godset röst i planeringen

INAB arbetar för att Umeå kommun ska ha tillgång till en fungerande infrastruktur, och godsperspektivet kring en urban knutpunkt är en del av att alla transportslag knyts samman. Ta del av hur INAB hantera dessa strategiska frågor.
Medverkande: Isabella Forsgren, INAB, Umeå kommun

Panelsamtal och frågestund

Avslut och kommande arbete

Informationsansvarig

  • Christoffer von Bothmer
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.