Publicerad 12 juni 2024

Stöd för en jämställd socialtjänst

Förslaget till ny socialtjänstlag innebär att socialtjänsten ska främja jämlika och jämställda levnadsvillkor. Men hur får vi till den röda tråden så att det genomsyrar såväl handläggning, bemötande, styrning och uppföljning?

Illustration: Höghus med människor i och utanför. Genom fönster och dörrar går en röd tråd.

Ojämställdhet i samhället återspeglas i socialtjänsten. För att människors kön inte ska påverka bemötande, bedömningar och insatser på ett osakligt sätt, behöver socialtjänsten bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete.

SKR har tillsammans med de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) i Västerbotten (FoU Socialtjänst) och i Värmland (FoU Välfärd) tagit fram kunskap och utvecklat metodstöd för en mer jämställd socialtjänst. Satsningen har möjliggjorts tack vare ekonomiskt stöd från regeringen. Här hittar du de material som tagits fram i serien Med öppna ögon för en jämställd socialtjänst.

Filmen Därför jämställdhet – inget vi kan ta för givet

Målgrupperna för filmen är politiker, chefer och andra nyckelpersoner på lokal och regional nivå.

När Sverige tog täten som en av världens mest jämställda länder så hände det inte av en slump. Det var ett resultat av en långvarig kamp för lika rättigheter. Jämställdhet är något som vi måste erövra varje dag, och det är vi som tar beslut i landets kommuner och regioner som kan skapa förutsättningarna för det.

Filmen är 4 minuter och 30 sekunder.

Om materialet

De olika stöden har olika målgrupper och riktar sig till dig som förtroendevald, chef, ledare/verksamhetsutvecklare, medarbetare inom socialtjänsten samt till chef eller utvecklingsledare inom de regionala samverkans- och stödstrukturerna, RSS.

Metodstöd och utbildningar

Till serien Med öppna ögon för en jämställd socialtjänst finns flera olika metodstöd. Dessa riktar sig till medarbetare i socialtjänstens olika verksamhetsområden och i RSS.

Film - Om jämställdhet

Love Nordenmark och Maria Högkvist, handläggare på SKR, föreläser om varför det är viktigt att jämställdhet och jämlikhet integreras i förändringsarbetet för en mer hållbar socialtjänst.

Filmen är 37 minuter och 54 sekunder.

Lärande exempel

SKR:s lärande exempel ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner.

Jämställd biståndsbedömning i Umeå

En enkätundersökning bland anhörigvårdare visade på skillnader i omfattningen av stödet till kvinnor och män. Utbildning i jämställdhet och genus och nya arbetssätt har lett till att könsskillnaderna har minskat.
Jämställd biståndsbedömning i Umeå

Jämställd socialtjänst med modell för hållbara förbättringar

Hur ser man till att jämställdhet blir en integrerad del av socialtjänstens arbete? Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå tog hjälp av en forskningsbaserad modell för hållbara förbättringar som FoU Socialtjänst i Västerbotten utvecklat.Jämställd socialtjänst med modell för hållbara förbättringar

Jämställdhet i nytt styr- och ledningssystem i Nordmaling

Exemplet visar hur jämställdhet kan användas som mål och medel för att arbeta med utmaningar i en rörig kontext. Lösningen på många av de utmaningar som fanns inom IFO Nordmaling blev ett nytt jämställdhetsintegrerat styr-och ledningssystem.
Jämställdhet i nytt styr- och ledningssystem

Jämställdhetsintegrerad RSS för jämställd socialtjänst – RSS Dalarna

För att kunna stötta kommunerna i omställningen mot en jämställd socialtjänst behöver landets regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS) stärka jämställdhetsperspektivet i sina egna verksamheter. Så här gick det till när RSS Dalarna jämställdhetsintegrerade sina uppdrag.

Jämställdhetsintegrerad RSS för jämställd socialtjänst

Kompetensinventering gav bra start på RSS Västerbottens jämställdhetsarbete

En jämställd socialtjänst behöver stöd från de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS). En detaljerad kompetensinventering med individuella intervjuer gav RSS Västerbotten en bra start på sitt jämställdhetsarbete.

Kompetensinventering gav bra start på RSS Västerbottens jämställdhetsarbete

En jämställd socialtjänst = träffsäker socialtjänst

Jämställdhetsintegrering är den strategi som Sverige och FN valt för att uppnå ett jämställt samhälle. SKR menar att jämställdhetsintegrering, tillsammans med riktade åtgärder utifrån delmålen, är en effektiv strategi för att uppnå en jämställd och jämlik socialtjänst.

Att jämställdhetsintegrera socialtjänsten innebär att integrera ett jämställdhetsperspektiv i hela verksamheten – från planering och beslutsfattande, till genomförande och uppföljning. Med ett medvetet jämställdhetsperspektiv kan socialtjänsten:

  • främja jämställda och jämlika levnadsvillkor för olika grupper av flickor, kvinnor, pojkar och män
  • minska omotiverade skillnader i bemötande, bedömning och insatser
  • öka kvaliteten, ge ett mer rättssäkert och träffsäkert stöd

I förlängningen kan detta även bidra till kostnadseffektivitet.

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Love Nordenmark
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.